Hvad er nikotinabstinenser?

I de første par uger efter en pludselig nedgang eller stop med indtag af nikotin kommer der en række symptomer kendt som nikotinabstinenser. Læs videre i Nicotinell-guiden for at få flere råd om den process.

Når du er afhængig af nikotin udløser rygning neurotransmittere i din hjerne. En af disse er dopamin. Det er dopaminen, der giver dig den afslappede og tilfredsstillede fornemmelse når du ryger. Når du vil stoppe din afhængighed af nikotin kan du opleve abstinenser, som er din krop, der beder om at få en dose af de stoffer, som nikotinen frigiver i kroppen. Det er vigtigt at du holder ud og husker på, at det bliver bedre når du kommer længere ind i dit rygestop.

Når du stopper med at være afhængig af nikotin – selv 30 minutter efter dit sidste indtag af tobak – kan du komme til at føle abstinenser. De varierer afhængigt af din afhængighed, men følgende er alle noget du kan opleve:

Én intensiv trang til nikotin

Angst

Hoste og muligvis ondt i halsen

Depression

Koncentratonsbesvær

Hovedpine

Søvnløshed

Kramper i tarmene

Irritation

Kvalme

Svedture

En prikkende følelse i hænder og fødder

Vægtøgning

Det kan være hårdt når disse symtomer rammer, men husk på, at det er din krop som er på vej til at blive sund igen. Hold ud. Hæng i. Det bliver bedre jo længere du kommer.