Alkohol og rygning: Fakta bag to store afhængigheder

Tag en drink, tænd en cigaret. Et tilfælde? Sandsynligvis ikke. En stor mængde research viser at rygning og alkohol hænger tæt sammen. Dette har store konsekvenser for en der ofte drikker, som prøver at stoppe med at ryge. Her er hvad du har brug for at vide om sammenhængen mellem rygning og alkohol.

1

Alkohol- og nikotinafhængighed går hånd i hånd.

Ifølge studier er op til 90%, der er afhængige af alkohol også afhængige af rygning. Sammenhængen går begge veje. Rygere er også mere tilbøjelige til at drikke alkohol, og har en 2.7 gange større risiko for at blive afhængige af alkohol i forhold til ikke-rygere. Mens rygning har aftaget over de sidste tre årtier, så har rygning blandt alkoholikere fastholdt det samme høje niveau.

2

Nikotin og alkohol arbejder som et hold i din hjerne via en kompleks interaktion.

Nylige studier viser, at rygning kan virke som en neurologisk trigger til alkohol. Forskere postulerer at alkohol forårsager følelser af nydelse, som forstærker effekten af nikotin. Fordi nikotin stimulerer kroppen, og alkohol afslapper kroppen kan alkohol og rygning moderere hinandens effekt.

3

Genetik spiller måske en rolle i alkohol- og nikotinafhængighed.

Studier peger på, at de samme gener som prædisponerer et individ til alkoholisme også prædisponerer til rygning. Yderligere, at dine gener kan give dig en højere risiko for at få forskellige sygdomme, som er associerede med rygning og indtag af alkohol. Ud over det, kan et stort cigaret- og alkoholforbrug føre til DNA-ændringer, som fører til hurtigere aldring.

4

Folk der drikker og vil stoppe med at ryge, har brug for ekstra hjælp for at stoppe med at ryge.

Studier viser, at druk gør det sværere at stoppe med at ryge. Men at stoppe med at ryge og drikke på samme tid er utrolig svært, så dette er ofte ikke anbefalet af læger. Søg professionel hjælp hvis du drikker og ønsker at stoppe med at ryge. En læge eller en terapeut kan være en effektiv kilde til hjælp og support, og kan hjælpe dig med at finde emotionelle triggers og strategier der kan hjælpe dig med at finde frem til hvad der udløser din rygetrang og strategier til hvordan du undgår tilbagefald, selv hvis du fortsætter med at drikke moderat.

Har du brug for hjælp med at vælge det rigtige produkt?

Vores guide identificerer hurtigt det erstatningsprodukt, som bedst dækker dine behov.

Kom i gang >

Tip fra en eks-ryger:
Tænk på din familie

Chris fandt måder, hvorpå han kunne motivere sig selv, så han undgik at falde i.

Se videoen >

Nøgle til rygestop

Millioner bliver røgfri hvert år. Du kan også blive røgfri. Læs mere om hvordan her.

Læs mere >