Forbered dit hjem på rygestop

Lugten af cigaretter i dine møbler og tæpper gør det vanskeligt at stoppe med at ryge. Det er derfor en god idé at forberede dit hjem på rygestop.

Når du skal kvitte cigaretterne, er det godt at forberede dit hjem på et rygestop. Det er i hjemmet, du kan være dig selv og slappe af, og hvis du konstant går rundt og bliver mindet om, hvordan livet var, da du var ryger, kan et rygestop være rigtig svært at gøre til virkelighed. Derfor kan en god gang oprydning, lidt ommøblering og en vask for at fjerne duften af tobak, være gode steder at begynde, når du skal forberede dit hjem til et rygestop.

På siden her kan du læse, hvad vi anbefaler, du gør, når du skal forberede dit hjem på det rygestop, du har besluttet dig for skal være med til at forme et nyt kapitel i dit liv. Men det er ikke nødvendigvis en let opgave. Derfor har vi inddelt siden her i nogle enkelte punkter, du kan følge, når du skal forberede dit hjem på rygestop. På den måde kan du komme godt i gang med at kvitte cigaretterne, også inden for hjemmets fire vægge.

1

Fjern

Fjern alt, der kan vække din rygetrang som f.eks.:

 • Askebægre.
 • Lightere og tændstikker.
 • Cigaretter.
 • Opbevaringsæsker forbundet med cigaretter.
 • Fotos af dig, hvor du ryger.

Når du som en del af din forberedelse af hjemmet til rygestop fjerner alle de ting, der minder dig om din fortid som ryger, fjerner du også alle de synlige elementer i hjemmet, der kan få dig til at falde i.

2

Gør rent

Fjern alle spor af røglugt og synlige tegn på din rygning.

 • Vask tekstiler, som lugter af røg, herunder gardiner, tøj, tæpper, betræk, lagener, sengetøj, sengetæpper, lampeskærme og håndklæder.
 • Vend dine madrasser, og støvsug begge sider.
 • Udskift din hovedpude.
 • Tør alle overflader af: møbler, vægge, vinduer, spejle og lamper.
 • Åbn dine vinduer, så ofte du kan, for at få frisk luft ind.

Forbered dit hjem på rygestop ved at gøre rent i alle de mindelser om det hjem, du før havde som ryger. Når du vasker alle stoffer og tekstiler, der er blevet påvirket af dit liv som ryger, fjerner du også alle de fristelser, der kan være for synssansen og for lugtesansen.

3

Opbevar den rette mad

Hav et lager med ting parat, som kan hjælpe dig med at håndtere rygetrangen:

Mange, der prøver at stoppe med at ryge, erstatter rygepauserne med spisning. Men for at du ikke risikerer at tage unødigt meget vægt på, kan du med fordel forberede dit hjem på rygestop ved altid at have et lager af sundere fødevarer. På den måde har du distraktioner i dagligdagen, der afholder dig fra at falde i.

4

Flyt rundt

Lav ændringer i dit miljø, som gør det sværere for dig at ryge.

 • Flyt rundt eller fjern steder, som tidligere var beregnet til rygning.
 • Skab et nyt personligt rum på et nyt sted i dit hjem.
 • Pynt med optimistiske og motiverende ting som f.eks. billeder af dine elskede og citater.
 • Gør dit hjem til røgfri zone. Det betyder at rygning er forbudt for alle!

Når du forbereder dit hjem på rygestop, kan små ændringer i indretningen også være med til at ændre på dine minder om dengang, du røg cigaretter. Benyt den oplagte mulighed, du nu har med dit rygestop, til at møblere lidt om i privaten.

Hvad skal du spise, når du er i gang med et rygestop

Bekæmp din trang til cigaretter, og hold vægten nede med disse sunde madalternativer.

Læs mere >

Forbered din bil på dit rygestop

Viste du, at hvis man ryger, mens man kører bil, stiger risikoen for uheld.

Læs mere >

Din ægtefælle eller samlever ryger stadig

Når personer tæt på dig ryger, er det meget sværere at holde op. Der findes strategier, der kan hjælpe...

Læs mere >