Forbindelsen mellem koffein og nikotin

Sammenhængen mellem kaffe og cigaretter er velkendt fra utallige film og i hverdagslivet, hvor kaffe og en cigaret ofte går hånd i hånd. Der er en grund til, at de to ting ofte bliver nydt sammen. Lad os tage et kig på fakta for at få en bedre forståelse af hvorfor de to produkter hænger så tæt sammen.

1

Både kaffe og rygninger er stimulanter

Både koffein og nikotin er kemikalier, som påvirker din hjerne ved at øge dit fokus og stimulerer din fysiologi. Begge dele kan øge dit blodtryk og få dig til at føle dig på mærkerne. Desuden har de flere bivirkninger tilfælles, som søvnløshed og hurtigere hjerteslag.

2

Man bliver afhængig af både kaffe og rygning

Afhængighed er defineret som en adfærd der giver belønning i hjerten, men som har en skadelig effekt. Afhængighed giver abstinenser som fører til trang og irritabilitet.

3

Nikotin nedbryder koffein

Nikotin fordobler hastigheden af, at koffein kommer ud af kroppen. Dette skyldes at nikotin påvirker kroppens evne til at absorbere og bruge koffein. Derfor skal en ryger drikke mere kaffe for at få den samme effekt af kaffe som en ikke-ryger. Yderligere betyder det, at når du stopper med at ryge, så vil den samme mængde koffein gøre dig mere utilpas.

4

Stimulanter fører til træthed

Koffein kan gøre det sværere at sove. Et stort løbende forbrug af kaffe kan føre til nervøsitet, søvnløshed, dehydrering, irritabel mave og træthed. Når nikotin kommer ud i kroppen øges blodsukkeret og giver dig mere energi, som hurtigt forsvinder igen. Begge dele betyder, at kort efter du får stimulansen har du lyst til mere.

Konklusion

Overvej at justere hvordan og hvornår du drikker kaffe når du stopper med at ryge. Start med at halvere den mængde kaffe du drikker, da dette vil give dig den samme effekt når du ikke ryger. Derudover er det vigtigt at du gentænker din kafferutine, så den ikke giver dig lyst til at ryge. Det kan du gøre ved at erstatte din cigaret med en snack, et spil eller ved at drikke din kaffe mens du går en tur.

Har du brug for hjælp med at vælge det rigtige produkt?

Vores guide identificerer hurtigt det erstatningsprodukt, som bedst dækker dine behov.

Kom i gang >

Tip fra en eks-ryger:
Tænk på din familie

Chris fandt måder, hvorpå han kunne motivere sig selv, så han undgik at falde i.

Se videoen >

Nøgle til rygestop

Millioner bliver røgfri hvert år. Du kan også blive røgfri. Læs mere om hvordan her.

Læs mere >