Lav en rygestopgruppe

Støtte fra de personer, der betyder noget for dig, kan gøre en stor forskel for, om du lykkes med at stoppe med at ryge. Her er nogle mulige medlemmer, som kan hjælpe dig med at stoppe gennem en rygestopgruppe, du opretter.

En rygestopgruppe er en god måde at komme i gang med rygestoppet på. Ligesom rygning for mange nuværende rygere er en social beskæftigelse, er det at stoppe med at ryge det også. Her er en rygestopgruppe en helt oplagt måde at komme af med rygetrangen på. På siden kan du læse vores anbefalinger til, hvem du med fordel kan invitere med i en supportgruppe for rygestop – for din skyld, men også for dine nærmeste.

Venner og familie – den nærmeste rygestopgruppe

Fortæl dine nærmeste, at du planlægger at stoppe med at ryge, og bed om deres hjælp ved at blive en del af din rygestopgruppe. Oplagte mulige emner til at blive en del af rygestopgruppen kan være:

 • Din ægtefælle, partner eller den du bor sammen med. De vil støtte dig, når du begynder at få nikotinabstinenser. Har du et af disse medlemmer i din rygestopgruppe, kan du også få hjælp til at forberede hjemmet på et rygestop, fordi familien kender dine fire vægge ligeså godt som dig selv.
 • Børn. De er fantastiske som følelsesmæssig støtte og opbakning, og derfor er de også oplagte at få med i din rygestopgruppe. Børn fungerer også som en evig påmindelse om, hvorfor du ønsker at stoppe med at ryge.
 • Venner. De kan give dig følelsesmæssig støtte, og med et par gode kammerater eller veninder eller kammerater i rygestopgruppen kan de være med til at aflede din opmærksomhed fra rygningen.

Røgfri personer – få erfaringer med i rygestopgruppen

Hvem i din rygestopgruppe vil være bedre til at få dig til at stoppe end dem, der har røget, men er stoppet igen? Tidligere rygere kan give gode råd, fordi de selv har haft rygestop inde på livet – derfor skal du have nogen med i din supportgruppe til rygestop.

 • Tidligere rygere kan dele uvurderlig viden med dig og give rygestopgruppen et erfaringsmæssigt perspektiv.
 • Eks-rygere ved, hvor svært det er at stoppe med at ryge, og derfor kan de hjælpe dig med at holde motivationen oppe og give din rygestopgruppe et professionelt præg.
 • Røgfri personer, der har røget, er rollemodeller, du kan se op til.

Eksperter – den videnskabelige del af rygestopgruppen

Få råd til rygestoppet fra de personer, der har erfaring med at hjælpe andre til at stoppe med at ryge. Blandt andet:

 • Læger. De kan fortælle dig om rygningens virkninger, hvordan og hvorfor du skal stoppe, besvare de fleste spørgsmål, du måtte have, om hvad der sker, når du stopper med at ryge. En fagperson er oplagt at have med på sidelinjen i rygestopgruppen.
 • Apotekere. De kan hjælpe dig med at vælge det rigtige nikotinprodukt til behandling af dit rygestop – det kunne for eksempel være et tyggegummi, et plaster eller sugetabletter fra Nicotinell.
 • Rygestoprådgivere. Med en faglig vejleder i rygestopgruppen kan du få forklaret, hvordan du bedst muligt kommer til at stoppe med at ryge. Rygestoprådgiveren kan hjælpe dig med at udvikle håndteringsstrategier til dit personlige rygestop.

Online-team – din digitale supportgruppe til rygestop døgnet rundt

Gør brug af ekstra ressourcer hele døgnet rundt - alle dage - til støtte og rådgivning. Det kan være:

 • Rygestopblogs.
 • Hjemmesider om med rådgivning omkring rygning og rygestop. En ressource indeholdende fakta og tips til rygestop som f.eks. Stoplinjen - http://stoplinien.dk/
 • Apps. Adgang til råd og støtte når som helst.

Din ægtefælle eller samlever ryger stadig

Når personer tæt på dig ryger, er det meget sværere at holde op. Der findes strategier, der kan hjælpe...

Læs mere >

4 karaktertræk ved personer, der lykkes med deres rygestop

Mange mennesker forsøger at stoppe med at ryge, men falder i igen og igen. Men det er muligt at lykkes med sit rygestop.

Se hvordan >

Tip fra en eks-ryger: Hold dine hænder beskæftiget

Monya synes, at det er vigtigt altid at holde hænderne beskæftiget, så man undgår at gribe ud efter cigaretterne.

Se videoen >