Hvorfor rygestop påvirker din følelsestilstand

De fleste personer der stopper med at ryge, får abstinenser når de forsøger at stoppe, men hvordan føles abstinenser? Behandling med nikotinerstatningsprodukter kan fjerne den irritation ved rygestop, du oplever.

En af de sværeste udfordringer ved et rygestop er de følelsesmæssige påvirkninger, din krop bliver udsat for. Men hvordan føles abstinenser? På denne side beskriver vi punkt for punkt, hvorfor du oplever irritation ved rygestop, når din krop får abstinenser på grund af den manglende nikotin, du er vant til at have i kroppen.

1

Når du ryger en cigaret, kommer nikotinen ind i blodbanen og transporteres hurtigt videre til hjernen. Det er manglen på nikotin, der giver abstinenser og kan føre til irritation ved rygestop.

2

Nikotinen stimulerer din hjerne til at danne receptorer, som frigiver stoffer og giver dig en følelse af velbehag. Når din krop har vænnet sig til dette velbehag, er det svært at fortælle den, at den skal finde glæde ved andre ting, og det her, abstinenser ved rygestop begynder.

3

Mange års rygning fører til et øget antal nikotinreceptorer. Storrygere kan have millioner. Det vil også sige, at du kan opleve langt flere gener og dermed mere irritation ved rygestop, jo længere du har været afhængig af tobakken.

4

Hjernen hos en ryger bliver afhængig af nikotin, fordi der ved rygning udløses dopamin, som giver en følelse af velbehag og nydelse. En gennemsnitsryger får tilført nikotin til hjernen ca. 200 gange om dagen, så hjernen har altid rigelige mængder af nikotin til, at rygeren er glad og stabil. Det er stabiliteten i hverdagen, der bliver udfordret, og det får mange til at falde i igen efter at have forsøgt at stoppe med at ryge. Der skal vi imidlertid ikke hen, så hold fast, uanset om du får abstinenser ved rygestop!

5

Nikotin fra rygning bliver imidlertid ikke i kroppen længe: 72 timer efter du er stoppet med at ryge, er der ikke mere nikotin i blodet. Og pludselig får hjernereceptorerne ikke den nikotin, de hungrer efter. Den naturlige følge af manglen på nikotin bliver, at kroppen kommer i ubalance, og det sætter sine præg på hvordan abstinenserne føles ved et rygestop.

6

Fraværet af nikotin forstyrrer hjernens kemi, hvilket er årsag til den voldsomme trang og de stærke følelsesmæssige reaktioner som følge af irritation ved rygestop, man ofte oplever, i de første uger efter man er stoppet med at ryge. I denne periode vil du virkelig mærke abstinenserne ved rygestop, men den gode nyhed er, at det går over. Hold fast.

7

Det gode er nemlig, at disse nikotinreceptorer forsvinder med tiden. En stor del af processen med at blive røgfri handler om at komme af med disse receptorer og vænne sig til et liv uden nikotin, selvom man vil opleve en del irritation ved rygestoppet. Denne proces med abstinenser og irritation er som regel godt i gang, to til tre uger efter du er stoppet med at ryge. Og efter tre måneder er hjernens kemi tilbage til normal. Derfor er der god grund til at holde fast, uanset hvor meget irritation du kan føle ved et rygestop.

  • Tilbage

Lav en rygestopgruppe

Her er nogle mulige medlemmer, som kan hjælpe dig med at stoppe.

Læs mere >

Sådan kan det lykkes

Der findes dokumenterede strategier, som kan anvendes, uanset om man vil løbe en maraton, starte en virksomhed eller bare rigtig gerne vil stoppe med at ryge.

Få tips >

Tip fra en eks-ryger: Prøv med sport

Chris erstattede cigaretterne med fodbold.

Se videoen >