Rygestop når din ægtefælle eller samlever stadig ryger

Når personer tæt på dig ryger, er det meget sværere at holde op. Men der findes strategier, der kan hjælpe.

1

Din samlever kan faktisk være en stor hjælp

Det er ingen overraskelse, at rygere ofte gifter sig med eller bor sammen med andre rygere. Når den ene af jer beslutter sig for at stoppe med at ryge, kan det derfor være en stor udfordring. Der vil uundgåeligt opstå spørgsmål som: "Vil det ødelægge vores forhold?" "Vil det gøre det sværere for mig at stoppe med at ryge?" "Hvordan vil vores samliv være, hvis jeg stopper?"

Sandheden er, at det er sværere at holde op med at ryge, når din samlever ryger. Men det det kan lade sig gøre, uden at det ødelægger jeres forhold. Kunsten er at holde forventningerne på et rimeligt niveau, at tale sammen, altid at udvise kærlighed og at tage hensyn til begge parters behov og følelser.

2

Kommuniker åbent

Tal med din ægtefælle eller samlever i god tid, inden du starter. Forklar, hvorfor og hvordan du planlægger at gennemføre det. Lad også din samlever vide, at du ikke forventer, at han eller hun også stopper.

3

Bed om støtte

Bed din samlever om at støtte dig derhjemme ved at ryge udendørs eller i hvert fald i et bestemt "rygeværelse" med åbne vinduer. Vær klar til at gøre noget til gengæld for den tjeneste. Du kan også bede din samlever om at være opmærksom på, hvad der udløser din rygetrang. Forklar, at du ikke forventer særbehandling. Men husk på, at din rygeafvænning også er hårdt for din samlever, så hold dine ønsker på et rimeligt niveau.

4

Bevar intimiteten

Fortæl din samlever, at selv om I ikke længere kan ryge sammen, så er der ikke andet, der har ændret sig. I vil finde nye måder at være sammen på og finde andre fælles interesser.

5

Gensidig omtanke

Bed dem om at fjerne alle cigaretter, lightere og askebægre så du ikke kan støder på dem. Prøv i stedet at gøre noget, der gør det mere komfortabelt for dem. Det kunne være at lade dem få et møbel du ikke bryder dig om, eller skrue meget ned for fjernsynet, hvis du plejer at have det på høj lydstyrke.

6

Sæt forventninger

Nikotin-abstinenser kan bringe dine følelser i kog, hvilket kan gøre, at du bliver mere opfarende—nogle gange over små ting. Advar om dette på forhånd, og gør dit bedste for at undgå, at det går ud over din samlever. Hvis det sker, så undskyld hurtigt, forklar, hvad der sker, fortæl, at du elsker ham eller hende, og at humørsvingningerne går over, efterhånden som nikotinabstinenserne bliver mindre.

Hvis du falder i

Having a slip-up doesn’t mean you’ve failed. Try these tips to keep your slip-up just a slip-up.

Se hvordan >

Lav en rygestopgruppe

Her er nogle mulige medlemmer, som kan hjælpe dig med at stoppe.

Learn more >

Sådan kan det lykkes

Der findes dokumenterede strategier, som kan anvendes, uanset om man vil løbe en maraton, starte en virksomhed eller stoppe med at ryge.

Få tips >